Kas suhkur on organismile mürgine?

 

Suhkru liigse tarbimise probleem on tänapäeval üldteada. Suhkrut nimetatakse „toidumaailma kokaiiniks“, sest suhkruga liialdamine tekitab sõltuvust. Liigne suhkur põhjustab veresuhkru taseme järsku kõikumisi, selle kiirele tõusule järgnenud langus toob kaasa väsimuse ja kurnatuse, mis panebki uusi suhkrudoose himustama. Sealt saabki algus kurikuulus suhkrusõltuvus. Samuti on suhkru suurenenud kasutamisega kaasnenud mitmete kaasaja tõbede, eeskätt südame-veresoonkonnahaiguste ja vähi sagenemine. Järjest enam on lastel II tüüpi diabeeti, mis oli varasemalt vaid täiskasvanute haigus.

Mis siin keerulist on, võiks arvata. Vähendame maiustamist ja asi korras? Aga paraku on tänapäeval raske leida tööstuslikult valmistatud toiduainet ja jooki, millele ei oleks lisatud suhkrut või suhkruasendajat. Täiendavat suhkrut võib olla peidetud toiduainetesse, mille maitsest seda arvatagi ei oskaks.

Lauasuhkur, samuti toorsuhkur, mesi ja vahtrasiirup on kiiresti imenduvad süsivesikuid. Kuigi viimastes on rohkem tervisele kasulikke komponente, on nende mõju veresuhkru tasemele samuti suur ja seetõttu ei tohiks ka nendega liialdada. Ebatervislikud on just toidule kunstlikult lisatud suhkrud, mitte toiduainetes (nt puuviljades) looduslikult leiduvad suhkrud.

Miks on lisatud suhkrud tervisele kahjulikud?

  • Suhkur on ülekaalulisuse peamiseks põhjuseks nii lastel kui täiskasvanutel.
  • Suhkur tõstab kolesteroolitaset ja põhjustab südamehaigusi.
  • Kuna suhkur tõstab ajus dopamiini rohket vabanemist, tekitab ta sõltuvust.
  • Oma mõju tõttu hormoonidele ja ajule on suhkrul ainulaadne rasvumist soodustav toime.
  • Lisatud suhkur sisaldab rohkelt fruktoosi, mis võib maksa üle koormata.
  • Lisatud suhkur ei sisalda hädavajalikke toitaineid ja kahjustab hambaid.

Niisiis pole kahtlust, et suhkru tarbimist tuleb vähendada. Samas pole suhkur organismile otseselt mürgine nagu mõnikord väidetakse. Küsimus on vaid mõistlike koguste määratlemises ja nendest kinnipidamises. Mida vähem lisatuid suhkruid seda parem. Eesti Toitumissoovituste kohaselt soovitatakse suhkru tarbimist hoida alla 10% päevasest toiduenergiast.

Suhkrutarbimist saab kõige efektiivsemalt vähendada maiustamist piirates ning magustatud karastusjooke ja mahlu vältides. Kasulik on ennast harjutada väiksemate suhkrukogustega kodusel toiduvalmistamisel, samuti tuleks loobuda suhkrust näiteks kohvis ja tees. Suhkru liigne tarvitamine on paljuski kinni harjumustes, mida saab muuta.

Vajad abi:

  • ootan sind toitumisnõustamisele
  • koostan sulle veresuhkrusõbraliku toitumiskava
  • tule osale töötoas “Tervist hoidvad magustoidud”