Sült on Eesti rahvustoit, ning sülti süüakse Eestis arvatavasti rohkem kui paljudes teistes maades. Eesti rahvustoiduna tuntud traditsiooniline sült keedetakse seapeast, -kaelast, -kootidest ja -jalgadest, mis sisaldavad nii palju liimainet, et jahtuv leem tardub ilma täiendava tardaine lisamiseta. See liimaine on kollageen, mis on väga toitaineterikas ja meie kehale oluline valk.
Meie kaubanduses võib leida sülte erinevatelt tootjatelt ja valik on suhteliselt rikkalik. See näitab, et sülti ei tarbita ainult jõululaual, vaid jõuab meie tarbijateni ka muul ajal. Mille järgi oma valik teha, kas hinna või siis pigem koostise ning kas sült on meile kasulik?
Sült on kollageenirikas, mis on meie kehale hädavajalik komponent, kuna on kõige levinum proteiini tüüp kehas. Kollageen aitab hoida soolestiku tervena, liigesed elastsena ja mängib olulist rolli kõiges alates immunsüsteemist, kuni hormoonide tasakaaluni. Lihtsustatult öeldes on valk, sealhulgas kollageenivalk, eluliselt tähtis peaaegu kõigi sinu keha füüsiliste protsesside tervislikuks toimimiseks.
Mida silmas pidada kui valida sült kaubandusest oma toidulauale. Sült on valgurikas toiduaine 100g leidub keskmiselt 10-15 g valku. Samas on sült suhteliselt rasvavaene. Keskmiselt 100 g süldis on ca 2-4g rasva, oleneval, millest see on valmistatud. On ka mõned rasvarikkamad valikud. Süldi valikul võiks silmas pidada, et seal ei oleks säilitusaineid ja maitsetugevdajaid. Tasub tähele panna ka soola sisaldust. Eesti liikumis -ja toitumissoovitustes on soovituslik päevane soola tarbimise soovitus tervel täiskasvanul kuni 5 grammi päevas, kuid 100g sülti sisaldab juba ca 1,6-2,3 g olenevalt tootjast.
Kanasüldid on valmistatud puljongist, mis sisaldavad üldjuhul liiga palju naatriumi ja säilitusaineid. Kanasülti on lisatud želatiini, et see tarretuks. Paljud inimesed arvavad, et želatiin on halb, kuid želatiinis leidub aminohapet glutamiini, millel on olulised funktsioonid soolestiku limaskesta kaitsmisel ja sooleseina läbilaskvuse vähendamisel. Kollageen muutub seedekulglas vett sidudes želatiiniks, aidates sel viisil soole limaskesta kaitsta ning toidul paremini soolt läbida.
Sült iseenesest ei langeta meil kaalu, kuid sobib väga hästi meie tasakaalustatud toitumisse. Soovid kiiret lõuna- või õhtusööki, siis söö ca 100-150g sülti, kõrvale 150g või rohkem oliiviõliga valmistatud toorsalatit ja 1-2 viilu väiksema suhkrusisaldusega rukkileiba. Antud toidukorras on olemas nii valgud, rasvad ning süsivesikud ja köögiviljad. Sült on valk, mis täidab meil väga hästi kõhtu ning kui toidukorras on olemas kõik toitainete grupid, siis see hoiab kõhu kauem täis ja aitab päeva jooksul vähem süüa. Samuti ei teki õhtul ülesöömist.
Kaalu aitab meil alandada ja kontrolli alla hoida tasakaalustatud regulaarne toitumine. Eelistada tuleks kvaliteetset lahjat liha (kanaliha, kalkun, kala nii valge kui punane, tailiha), süüa iga päev 4-5 portsjonit köögivilju, 1-2 portsjonit marju ja puuvilju. Süsivesikutest võiks eelistada täisterasüsivesikuid, mis on keerulisema struktuuriga ja ei tõsta meie veresuhkrut kõrgele.
Broneeri nõustamine: