Kuidas saab leida tasakaalu tervislike toitumisharjumuste ja magusaisu vahel? Kas on soovituslikke tervislikke alternatiive, mis rahuldaksid magusaisu?
Kui keha saab päeva jooksul piisvalt kaloreid- mikrotoitainete, kiudainete, heade rasvhapete, täisterasüsivesikute ja valkude näol, siis keha põhilised toitainete vajadused on rahuldatud ja ei teki vastupandamatut soovi magusat süüa. Oluline on toidukorrad paika saada ja mitte jätta õhtusse suuri toidukoguseid. Kuna, kui sa oled päeva jooksul keha nälga jätnud või nälja tunnet eiranud ja nn „Tubli olnud“ siis õhtuks on see nälja signaal nii tugev, et seda on füüsiliselt raske eirata ja sellele vastu seista, mis viib ülesöömiseni, kus süüakse ära kõik, mis teele ette jääb.
Magusaisu rahuldamiseks on üks võimalus süüa puuvilju. Need võiksid olla ideaalis vähemmagusad. Kuna puuviljad ei sisalda nii palju kaloreid, kui rämpstoit ja sa ei suuda ka neid suures koguses süüa. Näiteks söö ära korraga 5 suurt õuna, kas sa jõuad? Õunast saad sa vett, mikrotoitaineid, süsivesikuid ja kiudaineid. Õuna võiks süüa pähklitega või määrida õunaviilule pähklikreemi, kui pähklid ei sobi, siis näiteks on võimalus süüa õuna kõrvale viil juustu , et hoida veresuhkrut kontrolli all.
Alternatiiviks on veel valmistada tervist hoidvaid magustoite https://toitumisnoustajadeanne.ee/tootoad/ , mis ei sisalda tühje kaloreid, vaid vajalikke toitaineid sinu kehale. Näiteks oa- šokolaadimuffinid, mille põhikoostisosaks on oad, sa sööd nn magustoitu aga samal ajal saab keha mikrotoitaineid, taimset valku ja kiudaineid, mis sinu soolestiku mikrobioomi toidab ja loob seal headele bakteriltele hea keskkonna, mis pikas plaanis toetavad sinu tervist ja kaalulangust.
Soovitus on veel kombineerida maitsestamata kohupiima marjadega. Soovitavalt väherasvast kohupiima, kuna kohupiimas on küllastunud rasvhappeid ja neid me saame päeva jooksul niigi palju. Samuti on väga hea Kreeka jogurt marjadega, samuti väiksema rasvasisaldusega. Magustamiseks kasutada kas ½ banaani või siis agaavisiirupit või looduslikke suhkruasendajaid, kui sa soovid kaalu langetada. Magusaisu leevendamiseks võib süüa paar tk kuivatatud puuvilja. Kuid nende kogus ongi paar tükki, kuna nad on suhkrurikkad ja neis ei ole vett ning seetõttu tekib ülesöömise oht. Neid mahub lihtsalt liiga palju meie kõhtu.Samuti võib süüa 2 tk tumedat šokolaadi 70% või rohkem kakaosisaldusega. Mida rohkem kakaod seda rohkem on tootes vitamiine ja mineraalaineid. Kakao on meile väga kasulik ja tumedas šokolaadis on suhkrusisaldus poole väiksem kui piimašokolaadis. Üle 80% kakaosisaldusega šokolaadi võib nimetada tõeliseks supertoiduks, kuna see sisaldab rohkesti mineraalaineid ja B-grupi vitamiine, aga ka antioksüdantseid fütotoitaineid flavonoide.
Kas on olemas kindlaid meetodeid või strateegiaid, mis aitaksid inimesel teha püsivaid muudatusi toitumisharjumustes, ilma et need põhjustaksid kiiret tagasilangust? Püsivad muutused saavad alguse inimese mõtetest. Tuleb selgeks mõelda, millist tulevikku ma endale soovin. Sul on kaks teed, kas sa sööd tasakaalustatult ja tervislikult ning seeläbi lood endale paremad eeldused pikaelisusele ja paremale elukvaliteedile. Või jätkad oma vanade harjumustega, ning aastast aastasse süveneb kaalutõus, kehakoostis halveneb ja seeläbi lähevad ka verenäitajad halvemaks. Lõpuks vaevled mõne elustiilihaiguse käes, mis tuleb valest toitumiskäitumisest.
Mida ma oma klientide peal näen tihti on see, et kui hakatakse kaalu jälgima siis jäetakse süsivesikud oma menüüst välja või siis tuuakse nende osakaal väga madalale. Samal ajal lisatakse ka füüsiline koormus oma elustiili. See loob juba eos läbikukkumise ja tagasilangus on garanteeritud. Süsivesikud on meie esmane energiaallikas ning nende elimineerimine ei ole hea mõte. Sa pead paar nädalat vastu dieeti pidades, aga siis tekib suur energia puudus ja seeläbi ei saa sa jälle eirata meeletut isu. Seeläbi hakatakse jälle sööma nagu vanasti, ja kaalutakse rohkem kui dieeti alustades.
Kindel meetod, mis toob tulemust on veresuhkrusõbralik dieet. Igal toidukorral on laual süsivesikud, kuid nende kogus on kindlaks määratud. Sa hoiad päev läbi oma veresuhkru tasakaalus ja seeläbi ei teki suuri veresuhkru kõikumisi ja isusid.Hea nipp näksimise vastu on veel peale õhtusööki minna 30minutilisele jalutuskäigule. See toob samuti veresuhkrut alla ja aitab õhtusööki seedida. Liikumine vähendab isu ja sa ei näksi enam teleka ees nii palju. Samuti ei jää aega näksimiseks, kuna jalutuskäik võtab ka oma aja.
Milles seisneb hommikusöögi tähtsus ja mis oleksid parimad toitumisvõtted inimestele, kes ei tunne hommikuti söögiisu?
Hommikusöök on väga oluline, kuna vajame energiat, et alustada oma päevaga. Ainuüksi meie aju vajab 120g süsivesikuid päevas. Kui sinu aju on varustatud süsivesikutega siis saad sa paremini hakkama stressitekitavate olukordadega, mis võivad ootamatult tekkida.
Hommikusöögil kui ka kogu päeva jooksul on olulised aeglaseid süsivesikuid, mis tagavad stabiilsema ja püsivama energiavoo. Samuti peaks hommikusöök sisalda kvaliteetset valku ning köögivilju/puuvilju/marju, et tagada stabiilne veresuhkur ja energiatase.
Nälga ei tunne üldjuhul see inimene, kes sööb õhtuti palju või siis sööb terve õhtu. Soovitatav on vähemalt kolm tundi ennem magamaminekut mitte süüa, et tagada parem une kvaliteet ja samuti anda puhkust oma seedimisele.
Millised on kõige efektiivsemad viisid, kuidas vähendada õhtuseid toitumisharjumusi, mis on saanud harjumuseks, näiteks soolaste suupistete söömine filmi vaatamise ajal?
Regulaarne söömine on oluline ülesöömise vältimiseks, sest hoiab veresuhkrut tasakaalus ning ühtlasi vähendab magusaisu ning õhtuseid näksimisi.
Kõige efektiivsem viis on mitte näksida õhtuti, kuna seda millega sa oma keha toidad, seda keha küsib sinult. Tulebki vastu panna senistele harjumustele ja lõpuks keha enam ei küsi neid soolaseid näkse. Kui tekib näksimise isu siis söö köögivilju hummusega. On olemas erinevaid tervislikke määrdeid, mida saab ideaalselt köögiviljadega dippida.
Kuidas saab vältida toitumisharjumuste tagasilangemist, kui elukaaslane või sõbrad ei toeta muudatusi?
Väga hea küsimus, kuna sellist olukorda tuleb päris tihti ette, kus pere, sõbrad või töökeskkond ei soosi tervislikke eluviise. Kõik muudatused teed sa elus ise ja enda jaoks, mitte teiste rõõmuks, kurvastuseks või meelejärele olemiseks. Sa saad ainult olla eeskujuks oma toitumiskäitumisega ja loota, et sinu lähedased tulevad sellega lõpuks kaasa. Kusjuures nii tihti kipub olema.
Kui toitumine on piiratud allergiate või talumatuste tõttu, siis kuidas leida sobivaid tervislikke vahepalasid? Siinkohal peaks täpsustama, mis need on. Ei saa anda ühtset vastust anda, kuna ei ole teada mille vastu on toiduallergia või toidutalumatus.
Kuidas saab leida tasakaalu “kõik või mitte midagi” mõtlemise ja paindlikumate lähenemisviiside vahel, mis aitaksid püsivaid ja tervislikke muutusi saavutada?
Kui sa sööd ühel päeval nädalas tavapärasest rohkem ning järgmisel päeval jätkad oma igapäevast tervislikku elustiili ja sul on ka füüsiline koormus paigas, siis ei juhtu mitte midagi sellest ühest ülesöömisest.“ Kõik või mitte midagi“ on tegelikult kõik see töö, mis tuleb ära teha, et mõtlemine muutuks ja samuti soolestiku mikrobioom . Mikrobioomil võtab aega paar kuud, et uusi muutusi luua ja tekiks uued head bakterid, mis ei küsi rämpstoitu. Kui sinu keha on harjunud tervisliku toiduga, siis sa ei suuda enam süüa suuri koguseid magusat või soolast. Toiduvaliku muutmine aitab soole mikrofloorat parandada ning kas sel viisil rasvumise ja ainevahetuslike häiretega võidelda. Toidus on oluline pöörata tähelepanu nii madalale küllastunud rasvhapete sisaldusele kui süsivesikutele, valides menüüsse aeglased kiudaineterikkad süsivesikud.