Tänapäeval on väga populaarsed tooted, mille pakendil on sõna „proteiin“, kuna see seostub inimesele eelkõige kaalulanguse ja hea tervisega.
Ega see väga vale olegi, kuid on erinevaid proteiinide allikaid ja samuti nende omastatavus organismis on erinev. Kõrgeima bioloogilise väärtusega on vadakuvalk.
Sellel on väga kõrge toiteväärtus ja teaduslikud uuringud on näidanud mitmeid tervisega seotud eeliseid.
Mis on vadakuvalk?
Vadakuvalk on vadakust eraldatud valkude segu, mis on piima vedel osa, ning eraldub juustutootmise ajal. See on kvaliteetne valk, mis sisaldab kõiki olulisi aminohappeid aga ka glutamiini ja hargnenud ahelaga aminohappeid (branch-chain BCAA), mida on vaja raku tervisele, lihaste kasvule ja valkude sünteesiks. Keha moodustab valgust juukseid, lihaseid, küüsi, kõõluseid ja teisi keha struktuure. Vadakuvalk on väga kergesti seeditav, imendub soolestikust kiiresti võrreldes teiste valgutüüpidega.
Miks eelistada Ricottat.
Ricotta kohupiim sisaldab praktiliselt kõiki elusrakkude moodustamiseks ja funktsioneerimiseks vajalikke ühendeid- süsivesikud, rasvad, valgud, mineraalained, vitamiinid jt. ning on kõiki asendamatuid aminohappeid sisaldava valgu ning hästiomastatava rasva allikas. Ricottas olev piimarasv sisaldab A-, E- ja D- vitamiini. Mineraalainetest sisaldab eeskätt kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, naatriumit, kloori ja fosforit.
Eesti Tervise Arengu Instituudi andmetel on parimad kaltsiumiallikad piimatooted sh. Ricotta kohupiim ning tarbida tuleks piimatooteid 0-3 portsjonit päevas. 1 portsjon on näiteks 100g Ricotta kohupiima ning see annab juba 1/3 päevasest kaltsiumi vajadusest.
Kaltsiumi omastatavus piimatoodetest sh. Ricottast on kõrgeim, võrreldes täisteraviljast või enamikest köögiviljadest saadava kaltsiumiga. Piimakaltsiumi imendumine on ligikaudu 30%. Piimatoodetes olev laktoos moodustab kaltsiumsooladega lahustuvaid komplekse ja piimarasvas leiduv D- vitamiin soodustab omakorda kaltsiumi omastamist. Rasvavabad piimatooted ei ole kuigi tervislikud, kuna piimarasvas on lahustunud ka muid rasvlahustuvaid vitamiine, mis on tervisele kasulikud. Võrreldes tavalise kohupiimaga sisaldab Ricotta kohupiim 4x rohkem kaltsiumi.
Väga head tooted mida Eesti turul võib leida on:
Piimameister Otto Ricotta traditsioonilist Eesti kohupiima meenutav itaaliapärane kohupiim, mis on valmistatud pastöriseeritud juustuvadakust. Mahedamaitseline ja õrnalt karamelline, tavalise kohupiimaga võrreldes madalama happesusega. Konsistensilt tihe, kergelt murenev, võib sisaldada või tükikesi. Toiteväärtuslik ja väga hästi organismi poolt omastatav suure vadaku- ehk seerumivalkude (albumiinide) sisalduse tõttu. Suure kaltsiumisisaldusega. Sisaldab laktoosi. Piimameister Otto Ricottat võid kasutada tervisliku hommikusöögina lisades juurde marju, tükeldatud puuvilju, pähkleid või seemneid. Sobib ideaalselt vahepalaks või peale trenni organismi taastumiseks ning lihaste parandamiseks ja kasvatamiseks. Kohupiimakoogis võid oma tavalise kohupiima asendada Ricotta kohupiimaga ning tõsta magusroa toiteväärtust sellega.
Piimatooted on tervislikud, kui nendega ei liialdata ja neid tarbitakse Eesti toitumissoovituste järgi 0-3 portsjonit päevas. Ricotta kohupiim sisaldab praktiliselt kõiki elusrakkude moodustamiseks ja funktsioneerimiseks vajalikke ühendeid. Ricottas olev vadakuvalk on kõrgeima bioloogilise väärtusega ning on kergesti seeditav, imendub soolestikust kiiresti võrreldes teiste valgutüüpidega. Sisaldab palju kaltsiumi koos D- vitamiiniga ning seetõttu on kaltsiumi imenduvus 30% parem võrreldes teiste kaltsiumi allikatega. Ricotta kohupiim sobib ideaalselt hommikusöögiks, vahepalaks, lisandina prae kõrvale või salati sisse.